Elförbrukning – såhär funkar det!

Nu när priserna på el slår nya rekord är det viktigt att tänka på din egen elförbrukning!

Vi har gemensam upphandlad el för hela föreningen.
Elnätet hanteras inom Sollentuna av SEOM – Sollentuna Energi så där har vi våra nätavgifter samt effektavgift.
Vi har tecknat avtal med Fortum för den löpande elförbrukningen. Avtalet är rörligt med ett påslag per förbrukad kWh.
Respektive lägenhets förbrukning läses av var tredje månad och debiteras på nästkommande hyresavi. Debitering sker from 1 november med 1,90 ex moms per förbrukad kWh.

Dessvärre påverkas vi alla kostnadsmässigt av den skyhöga elkostnad som nu råder och här kommer några tips!

Vad kan jag som elkund göra när elpriserna är höga?

Se över din elanvändning!

Det finns saker du kan göra för att sänka din elförbrukning och därmed din elkostnad:

  • Kontrollera inomhustemperaturen. Normal inomhustemperatur är 20-21 grader. Med ett eluppvärmt hus ökar elförbrukningen med cirka fem procent för varje grad.
  • Stäng av apparater som inte används. TV, dator med mera kan stängas av när de inte används. De skadas inte av att man stänger av dem, dessutom är det bra av säkerhetsskäl att stänga av apparater som inte används med minskad risk för överhettning.
  • Titta in i badrummet. Om du har golvvärme ska det kännas neutralt när du kliver på golvet, känns golvet varmt är golvvärmen inställd på för hög temperatur. Finns det kanske en handdukstork som kan ställas ner till lägre temperatur? Att duscha lite kortare tid påverkar inte bara vattenförbrukningen utan även elförbrukningen eftersom varmvattenberedaren förbrukar el när varmvattnet värms upp.
  • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Med lägre temperatur går det åt mindre energi.
  • Se över kyl och frys. Optimal temperatur i kylskåpet är sex grader och frysen -18 grader. Då mår matvarorna som bäst. Den här tiden på året går det oftast utmärkt att kyla ner nylagad mat, som ska förvaras i kyl eller frys, utomhus på balkongen. Men tänk på att sätta på lock så att inte fåglar och andra djur tar sig en smakbit. Mat som ska tinas upp från frysen kan med fördel tinas i kylskåp eftersom den bidrar till att hålla temperaturen i kylskåpet nere och mindre energi går åt till kylning.
  • Effektavgift utgår vardagar mellan klockan 7-19. Planera din användning av maskiner och undvik att använda flera maskiner samtidigt mellan 7-19!
    tex tvätta eller kör igång diskmaskinen efter klockan 19